Hoe ChatGTP te gebruiken om een overtuigend waardevoorstel op te stellen: de ultieme prompt chain

In B2B verkoop is het belangrijk om een duidelijk waardevoorstel te hebben. Het vertelt je klanten waarom jouw product of dienst beter is dan die van anderen. Dit artikel laat zien hoe je ChatGPT kunt gebruiken om een sterk waardevoorstel te doen aan de hand van een aantal prompts.

Waarom je een sterke waardepropositie nodig hebt

Een goede waardepropositie werkt op verschillende manieren. Het helpt verkoopteams hoe ze met klanten moeten praten en laat de klant de echte voordelen zien van wat je verkoopt, zoals geld besparen, beter functioneren of betere resultaten behalen. Het zorgt er ook voor dat je merk opvalt in een markt met veel concurrentie.

ChatGPT: Een tool voor betere verkoopboodschappen

Een waardepropositie bedenken kan lastig zijn. ChatGPT is een uitstekend hulpmiddel voor het maken van slimme en overtuigende content. Het kan achterhalen wat klanten nodig hebben, zien wat jouw aanbod speciaal maakt en de voordelen van je product goed uitleggen. Je kunt het hebben over belangrijke functies, problemen oplossen of succesverhalen van klanten delen. ChatGPT helpt bedrijven om waardeproposities te maken die een connectie maken met mensen en de verkoop doen groeien. Het is echter belangrijk om te onthouden dat, hoewel ChatGPT een krachtig hulpmiddel is, het altijd aan te raden is om samen te werken en een menselijk tintje aan de output toe te voegen.

Werken met ChatGTP: een Prompt Chain maken

Een goede manier om ChatGPT te gebruiken is door een prompt chain te maken. We geven je stappen over hoe je dit kunt doen om je te helpen een sterke waardepropositie te maken.

Prompt 1: Context Setting

De eerste stap is om ChatGPT te voorzien van een duidelijke richtlijn en beknopte context, met daarin essentiële informatie over je product- of dienstenaanbod, ideale klantprofiel en klantbehoeften. Als voorbeeld nemen we een bedrijf dat een “AI Human Chatbot” aanbiedt die de klantenservice vereenvoudigt, automatiseert en verbetert.

Prompt Voorbeeld:

“Als verkoopstrateeg, gespecialiseerd in copywriting, is het jouw taak om een overtuigende waardepropositie op te stellen voor ‘AI Human Chatbot’, een baanbrekende oplossing die een revolutie teweegbrengt in de klantenservice. AI Human Chatbot vereenvoudigt, automatiseert en verbetert de klantenservice door routinematige vragen op intelligente wijze te beheren, zodat medewerkers zich kunnen richten op complexe kwesties die menselijke expertise en persoonlijke zorg vereisen. Ons ideale klantprofiel omvat middelgrote tot grote B2B-bedrijven in sectoren zoals e-commerce, telecommunicatie en financiën, die hun klantenservice willen optimaliseren en uitstekende ervaringen willen leveren. Begin met het beschrijven van onze doelgroep in meer detail, inclusief wie de belangrijkste beslissers en beïnvloeders zijn binnen de organisaties waarop we ons richten.”

Prompt Template:

Laten we dit nu in de praktijk brengen. Kopieer, plak en bewerk de vierkante haakjes in ChatGPT met jouw specifieke gegevens.

“Als [verkoopstrateeg] gespecialiseerd in copywriting is het jouw taak om een overtuigende waardepropositie op te stellen voor [Naam van jouw product of dienst], een baanbrekende oplossing die [Korte beschrijving van jouw product/dienst].

Ons ideale klantprofiel omvat [Beschrijving van het ideale klantprofiel], die streven naar [Beschrijf de behoeften van de klant].

Begin met het beschrijven van de doelgroep in meer detail, inclusief wie de belangrijkste beslissers en beïnvloeders zijn binnen de organisaties waar we ons op richten.”

Prompt 2: Knelpunten en uitdagingen identificeren

De volgende stap is om ChatGPT specifieke knelpunten of uitdagingen voor je doelgroep te laten identificeren, voortbouwend op de vorige vraag.

Prompt Voorbeeld:

“Voortbouwend op de eerder gegeven beschrijving van de doelgroep, identificeer specifieke knelpunten of uitdagingen waar onze doelgroep mee te maken heeft. Noem ten minste drie kritieke knelpunten die onze [Jouw product/dienst] effectief kan aanpakken.”

Prompt 3: De belangrijkste voordelen vaststellen

Vraag ChatGPT om te brainstormen over oplossingen voor deze uitdagingen, waarbij je de nadruk legt op de unieke voordelen die jouw product of dienst biedt.

Prompt Voorbeeld:

“Beschrijf op basis van de knelpunten die je bij de vorige vraag hebt geïdentificeerd hoe ons [jouw product/dienst] deze uitdagingen kan verlichten. Benadruk de unieke voordelen en toegevoegde waarde die ons aanbod biedt aan onze doelgroep.”

Prompt 4: Concurrentie analyse

Gebruik ChatGPT om jouw aanbod te vergelijken met dat van je concurrenten, indien nodig met behulp van de geïntegreerde browserfunctie om realtime gegevens te verkrijgen (te vinden onder de tab ‘Explore’ bij gebruik van ChatGPT).

Prompt Voorbeeld:

“Vergelijk, als vervolg op onze analyse, ons [Jouw product/dienst] met het aanbod van concurrenten. Zoek op internet naar minstens drie concurrenten, zoals [Naam van de belangrijkste concurrent(en)] en benadruk wat ons aanbod onderscheidt. Gebruik de inzichten uit eerdere vragen om onze unieke sterke punten te benadrukken.”

Prompt 5: De waardepropositie creëren

Vraag ChatGPT om met de verzamelde gegevens een beknopte waardepropositie te formuleren die jouw unieke waarde en onderscheidende factoren effectief communiceert.

Prompt Voorbeeld:

“Voortbouwend op ons inzicht in het concurrentielandschap en de knelpunten van de doelgroep, stellen we een duidelijk en beknopte waardepropositie op voor onze [Jouw product/dienst]. Zorg ervoor dat het effectief onze unieke waarde en differentiatie communiceert.”

Prompt 6: Je boodschap verfijnen

Als de oorspronkelijke propositie moet worden bijgeschaafd, geef ChatGPT dan de opdracht om deze te verfijnen, zodat deze duidelijker en impactvoller wordt voor de belangrijkste besluitvormers en beïnvloeders.

Prompt Voorbeeld:

“Verfijn de waardepropositie verder door rekening te houden met de belangrijkste besluitvormers en beïnvloeders binnen onze doelgroep. Vergroot de duidelijkheid en overtuigingskracht om deze belanghebbenden te overtuigen, voortbouwend op de inzichten die we hebben verzameld bij eerdere vragen.”

Prompt 7: Een verhaal weven

Laat ChatGPT een verhaal ontwikkelen dat emotioneel en intellectueel aansluit bij je doelgroep, met daarin de vastgestelde waardepropositie.

Prompt Voorbeeld:

“Bouw voort op onze waardepropositie en creëer een overtuigend verhaal dat de potentiële resultaten of voordelen voor klanten levendig illustreert. Bedenk een verhaal dat ons publiek emotioneel en intellectueel bindt, waarbij je gebruikmaakt van de inzichten die je hebt opgedaan bij eerdere vragen.”

Prompt 8: Bouw een sterke Elevator Pitch

Zet het verhaal en de waardepropositie om in een sterke elevator pitch met behulp van ChatGPT, waarin je de essentie van je aanbod samenvat.

Prompt Voorbeeld:

“Stel op basis van de verfijnde waardepropositie en het verhaal een elevator pitch op die de essentie van ons aanbod weergeeft. Zorg ervoor dat het effectief onze waardepropositie communiceert en potentiële klanten aanspreekt, voortbouwend op de inzichten die je hebt verzameld in eerdere vragen.”

Prompt 9: Een verkoopscript maken

Vraag ChatGPT ten slotte om deze elementen te combineren tot een verkoopscript dat geschikt is voor gesprekken of e-mailcorrespondentie met potentiële klanten.

Prompt Voorbeeld:

“Verwerk de waardepropositie, het overtuigende verhaal en de elevator pitch in een verkoopscript op maat voor een denkbeeldige [Beslisser] in de [Klant-branche]. Gebruik de inzichten uit eerdere instructies om de beslisser effectief te benaderen.”

Door gebruik te maken van deze promptreeks kun je je waardepropositie systematisch verbeteren en ervoor zorgen dat deze inspeelt op de specifieke behoeften en uitdagingen van je doelgroep, terwijl je product of dienst zich onderscheidt op de markt. Probeer het eens en zie de verbetering!

Verbeter je verkoopvaardigheden met AI: Schrijf je in voor onze digitale cursus “AI voor verkoopprofessionals”.

Dit programma biedt een stapsgewijze handleiding voor het gebruik van prompt engineering en generatieve AI, in het bijzonder ChatGPT, om de verkoopprestaties te verbeteren. Verkoopprofessionals leren hoe ze effectief kunnen communiceren en interacteren met AI, hoe ze impactvolle prompts kunnen ontwikkelen en hoe ze de voordelen van AI-technologie kunnen maximaliseren.

Ontdek meer op AI for Sales Professionals – Chat your way to success.